Matt Mullenweg’le röportaj

Son güncelleme tarihi 06/05/2017

Matt Mullenweg açık kaynak blog yazılımı Wordpress’in kurucusu. 2005’te Wordpress.com ve Akismet’in arkasındaki Automattic şirketini kurdu. Blogunu buradan ziyaret edebilirsiniz.

Kişisel ve eğitimsel geçmişinizden bahseder misiniz? Blog ve yazılım geliştirmeyle nasıl ilgilenmeye başladınız?

Üç yıl önce Houston Üniversitesi’ndeki Siyaset Bilimi ve Felsefe eğitimimi bıraktım. Web’le eskiden beri ilgilenirdim ve blogu keşfettiğim zaman bende çok doğal olduğu duygusunu uyandırdı. Ayrıntılar konusunda biraz takıntılı olduğum ve statükoyla başım hoş olmadığı için web komutlarını geliştirmeye başladım.

Özel becerileriniz nelerdir ve bu becerileri nasıl edindiniz? En değerli bulduğunuz teknolojiler ve programlama dilleri hangileri?

Biraz genellemeciyim. Bu yüzden, standartları esas alan CSS ve HTML’i iyice kavradım; tabii bunlar yıllar geçtikçe gerçekten değersizleşti. (PHP daha ortalarda yoktu.) Son zamanlarda daha çok, büyük ölçekli ve çok kullanışlı sistemlerin mimarisine yoğunlaştım. Bu, LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP, Python, çn.) aleminde çok daha alt katmanlara bulaşmamı getirdi.

Bugüne kadar karşılaştığınız önemli zorluklar nelerdir?

Büyüme her zaman bir mücadeledir: Donanımın, toplumun ve insanların ölçek değiştirmesi. Günlük işlerin koşturmacasına dalıp daha büyük resme bakmayı unutmak çok kolay. Bu, karanlıkta farlarınızı açmadan araba sürmek gibidir. Büyük olasılıkla çukurlara girmezsiniz, ancak müdahale için çok geç olana kadar zemindeki temel değişiklikleri de görmezsiniz. Şahsen, zamanımı ve dikkatimi tüketmeye çalışan her şeyi kontrol etmek büyük bir mesele oluyor; hala kırk fırın ekmek yemem gerektiği duygusunu taşıyorum.

Blogculuk son birkaç yılda nasıl değişimler geçirdi? Sizce blog nereye gidiyor?

Geniş bantlı ve çok modlu hale geldi. Bir iki istisna dışında, en ilgi çekici bloglar yazıyla zengin etkileşimi bir araya getirenler ve umarım bu eğilim devam eder. WordPress gibi araçların yüksek kaliteli sitelerden rahatlıkla kabul görebilecek şekilde evrilebileceğini umuyorum.

Size göre, girişimcilerin yaptığı en büyük hatalar nelerdir?

1. Fikirlerini paylaşmamak ve rakiplerinden korkmak.
2. Yeniden ve yine yapmak yerine mükemmel 1.0 sürümü çıkarmaya çalışmak.
3. Paraya veya bitişlere fazla odaklanmak.
4. İşlerine yarayacak bazı şeyleri inşa etmemek (yapmayanlar için söylüyorum).
5. Her şeyi kendi başlarına yapmayı denemek.

Akismet ne kadar verimli? Şu andaki zayıflıkları neler?

Çoğu blog için Akismet en az %99,99 başarılı olabilir. Bu durağan bir sayı olmasına karşın, beni en çok gururlandıran şey, bir yıldır hızla değişen saldırılara başarıyla göğüs germesi ve sistemlerde zarif bir biçimde ölçeklendirilmiş olmasıdır. Zayıflığı, ağın “ucundaki” bazı bloglarda etkisinin azalması ve buralardaki insanların onun üzerinde ortalama kullanıcıdan daha fazla çalışmak zorunda kalmalarıdır.

Hevesli girişimcilere ve yazılım geliştiricilerine neler tavsiye edersiniz?

Az önce söylediğim hatalardan kaçınmalarını. 🙂

Röportaj hakkında: Okuduğunuz röportaj web 2.0 uygulamaları üzerine yazılar ve röportajlar yayınlayan folksonomy.org adlı blogdan alınmıştır. Röportaj, Türkçe’ye çevrilmeden önce röportajı gerçekleştiren Michael Zhang‘dan izin alınmıştır. Röportajın orjinaline http://www.folksonomy.org/2007/03/interview_with_mattmullenweg/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazıyı paylaşmak için bir servis seçin