WordPress site hız ve performansını yükseltme rehberi

Son güncelleme tarihi 22/03/2018

WordPress sitenizi hızlandırmak mı istiyorsunuz? İçerik yönetim sistemi olarak WordPress harika bir platform. Ancak tek bir dezavantajı var ki o da hız anlamında site sahiplerinin ve site ziyaretçilerinin beklentilerini her zaman karşılayamaması.

Oysaki hızlı yüklenen sitelerin kullanıcı deneyimini, sayfa görüntülenme rakamlarını ve Google arama sonuçlarındaki sıralamasını da olumlu yönde etkilediği bilinmeyen bir şey değil.

Dolayısıyla Google için sitenizin hızı, arama sonuç sayfalarındaki yerinizi belirlerken giderek daha fazla öneme sahip olan bir kriter.

Zaten Google 2018’in başında Webmaster Central Blog üzerine yayımladığı bir gönderiyle bundan böyle hızlı açılan web sitelerinin arama sonuçlarında öne çıkartacağını da açık açık ilan etmiş durumda.

WordPress sitenizi hızlandırmak için uygulayabileceğiniz yöntemleri derlediğimiz bu yazı detaylı bir rehber niteliğinde. Aşağıda hazırladığımız içerik haritasını başlıklara kolay ulaşım için kullanabilirsiniz.

İçerik haritası

WordPress sitenizin hızı neden önemli?

Araştırmalar, 2000 yılından 2016 yılına geldiğimizde dikkat süremizin 12 saniyeden yedi saniyeye düştüğünü gösteriyor. Yani ziyaretçilerinize içeriğinizi göstermek ve onları sitenizde daha uzun süre kalmaya ikna etmek için sadece yedi saniyeniz var.

Yavaş açılan bir web sayfası muhtemelen daha yüklenmeden kullanıcı tarafından kapatılan bir web sayfası demek.

StrangeLoop adlı şirketin Amazon, Google ve diğer büyük web siteleri üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre sayfa yüklenme sürelerinde yaşanan bir saniyelik gecikme dönüşümlerde yüzde yedi, sayfa gösterimlerinde yüzde 11 ve müşteri memnuniyetinde yüzde 16’lık bir düşüşe sebep olmuş.

Google başta olmak üzere diğer arama motorları da yavaş açılan web sitelerini arama sonuçlarında aşağıya çekerek cezalandırmaya başladı ki bu da yavaş web siteleri için içeriği ne kadar kaliteli olursa olsun daha az trafik anlamına geliyor.

Hızlı web siteleri konusunda yapılan diğer bir araştırmaya göre ise internet kullanıcılarının yüzde 47’si bir sayfanın iki saniye içinde açılmasını umuyor.

Hız konusunda yapılan yukarıdaki örnekler gibi yüzlerce araştırma var. Hepsini burada alıntılamak mümkün değil ancak bu araştırmalrı tek bir kelimeyle özetlemek mümkün çünkü yapılan bu araştırmalardan çıkan sonuç hızın giderek daha fazla önem kazandığı yönünde.

Kısacası eğer arama sonuç sayfalarındaki yerinizi korumak ve trafiğinizi artırmak istiyorsanız WordPress sitenizi hızlandırmak zorundasınız!

WordPress sitenizin hızını objektif olarak nasıl ölçersiniz?

WordPress ile yeni tanışanlar kendi bilgisayarlarında sitelerinin hızla açıldığını görünce site hızında herhangi bir problem olmadığını düşünürler.

Bu yanılgı modern tarayıcıların sıkça ziyaret edilen web sayfalarını bilgisayarın hafızasına kaydetmesinden kaynaklanır.

Site sahibi olarak sitenizi sık ziyaret etmeniz kadar doğal bir şey yok. Aynı şekilde tarayıcınızın da sizin site ziyaret alışkanlıklarınıza göre aksiyon alarak sitenizi sizin bilgisayarınızda daha hızlı görüntülemesi de gayet normal. Ancak başka bir internet kullanıcısı sizin sitenizi ziyaret ederken -daha önceden de sitenizi ziyaret etmediyse- büyük ihtimalle sizinle aynı deneyimi yaşamayacaktır.

İşin aslı, farklı coğrafi alanlarda bulunan kullanıcılar hız konusunda tamamen farklı deneyimler yaşayacaklardır.

Bunun için sitenizin hızını test ederken farklı lokasyonlardan test etmenize de olanak sağlayan Pingdom ücretsiz ve oldukça yararlı bir web sitesi.

Pingdom üzerinde altı farklı coğrafi alandan birini seçerek hız testinizi sadece web sitenizin adresini girerek kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Pingdom-site-hizi-olcme
Pingdom ile site hızınızı kolayça test edebilirsiniz

Web site hızınızı ölçmek ve web sitenizi hızlandırmak için öneriler alabileceğiniz bir diğer araç Google’ın ücretsiz olarak sunduğu PageSpeed Insights adlı araç. Sitenizi mutlaka bu aracı kullanarak da test edin.

Web site hızınızı ölçmek için kullanabileceğiniz daha yüzlerce araç var.

Bunlar arasından Load Impact, sunduğu hizmet ile diğerlerinden ayrılarak burada da bahsetmeye değer hale geliyor.

Load Impact sitenizin yüzlerce hatta binlerce kullanıcı tarafından aynı anda ziyaret edildiği bir senaryo oluşturarak bunun sonucunda sitenizde oluşabilecek problemleri gösteriyor. Böyle bir durum karşısında önceden önlem alarak ziyaretçi akınına uğrayan sitenizi kesintisiz yayında tutabilirsiniz.

Yukarıda sıraladığımız iki farklı web site hız testi servisi gibi Load Impact da ücretsiz.

Hız testinizi gerçekleştirdiniz, arama motorlarınca iyi kabul edilen bir web site hızı nedir diye soracak olursanız cevabımız iki saniye ve altı olacak.

Şimdi test sonuçlarınızda gördüğünüz 10 saniye, 16 saniye gibi rakamlar sizi korkutmasın. Halledeceğiz! Yazının amacı da bu zaten.

WordPress websitenizi yavaşlatan faktörler

Yukarıda bahsi geçen sitelerden aldığınız site hız testi raporlarınız sitenizi hızlandırmak için gereken önerileri size sunacaktır.

Bu önerilerin bir çoğu yeni başlayanlar için teknik ve anlaşılmaz olabilir.

Ancak web sitenizi nelerin yavaşlattığını anlamak pürüzleri gidermek için çok önemli.

Web sitenizi yavaşlatan nedenleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Web hosting hizmeti: Sitenizi barındırmak için seçtiğiniz hosting sunucunuz eğer WordPress’i en iyi çalıştıracak şekilde yapılandırılmadıysa web site hızınızı ciddi şekilde etkileyecektir.
  • WordPress konfigürasyonu: WordPress sitenizi kurarken konfigürasyon ayarlarını doğru yapmadıysanız, her geçen gün daha çok ziyaretçi alan web sitenizin hız problemleriyle karşılaşmasına hazır olun.
  • Sayfa büyüklüğü: Bu sorun genelde sayfa üzerinde yer alan, optimize edilmemiş imaj dosyalarından kaynaklanır.
  • Eklentiler: Kötü kodlanmış WordPress eklentileri web site hızınızı ciddi şekilde etkileyecektir. Bu nedenle eklenti seçimine özen göstermelisiniz.
  • Harici kodlar: Reklamlar, font yükleyicileri, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecralarının kodları sitenizin yavaş açılmasına neden olabilir.

Artık site hızınızı etkileyen nedenleri biliyorsunuz.

Şimdi de wordpress sitenizi yavaşlatan sorunların üstesinden nasıl gelebileceğimize bakalım.

İyi bir WordPress sunucusunun önemi

WordPress hosting servisiniz web sitenizin performansında başrol oyuncusu gibidir. Eğer hosting servisiniz yeterince kaliteli değilse ne yaparsanız yapın sitenizi hızlandırmak oldukça zor olacaktır.

Bunun için mümkünse kaynaklarını kendinizin seçebileceği, gerektiğinde kaynakları artırıp azaltabileceğiniz Digital Ocean gibi bir sunucu hizmeti seçmenizi öneririz.

Eğer Digital Ocean gibi bir servisi seçerseniz sunucu ayarlarınızı da kendiniz yapmak zorundasınız.

Bu süreç size çok karmaşık geliyorsa WPengine gibi daha pahalı bir seçeneğe de yönelebilirsiniz.

Eğer DigitalOcean kullanmak isterseniz detaylı DigitalOcean sunucu kurulumu rehberimizi mutlaka okuyun.

WordPress sitenizi kolayca hızlandırın (Kodlama gerektirmez)

Özellikle yeni başlayanlar için WordPress üzerinde konfigürasyon yapmak biraz korkutucu gelebilir. Aşağıda göreceğiniz başlıkları takip ederek kodlama gerektirmeden WordPress sitenizi nasıl hızlandırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer fare kullanabiliyor ve tıklayabiliyorsanız bu adımları kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu kadar basit!

WordPress’e önbellek eklentisi yükleyin

WordPress sayfaları statik değil dinamik sayfalardır.

Dinamik kelimesinin buradaki anlamı bir kullanıcı sayfanızı ziyaret ettiğinde web sunucunuz veritabanınızı, PHP yorumlayıcısını harekete geçirerek istek gelen sayfayı işlemeye başlar. Sonrasında da istek gönderen kullanıcıya bu sayfayı gösterir.

Birden çok adımlı bu süreç birden fazla kullanıcı aynı anda web sitenize istek gönderdiğinde web site hızınızı ciddi anlamda düşürecektir.

Bu nedenle dinamik sayfalar yerine bir önbellek eklentisi kullanarak kullanıcıların talep ettiği bu sayfaları statik olarak kullanıcılara sunmak WordPress sitenizi iki ila beş kat hızlandıracaktır.

WordPress eklentiler sayfasında onlarca önbellekleme eklentisi mevcut ancak bunlar arasından WP Super Cache adlı eklenti kolay kullanımı ve aynı zamanda WordPress’i de geliştiren çekirdek ekibin oluşturduğu Automattic şirketine ait.

Bir başka önbellek eklentisi de Emre Vona tarafından geliştirilen WP Fastest Cache adlı eklenti.

Kullanımı oldukça kolay. WP Super Cache eklentisini çok detaylı bulduysanız bu eklentiyi kesinlikle denemenizi öneririz.

WP Fastest Cache ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı versiyona sahip. 100 TL gibi makul bir ücret ödeyerek ücretli versiyona geçiş yaparak eklentinin tüm bileşenlerinden faydalanabilirsiniz.

Transients girdilerini silin

WordPress eklenti ve tema geliştiricileri güncel bilgileri saklamak için genellikle Transients adı verilen verileri veri tabanınızda depolarlar. Yani Transients WordPress geliştiricilerine veritabanınızda geçici olarak veri saklamaları için izin verir.

Buradaki amaç sitenizde kullandığınız eklenti ya da temanın ihtiyaç duyduğu bilgilere kolayca ulaşarak sitenizi hızlandırmak ve sunucu üzerindeki yükü azaltmaktır.

Peki sitenizin hızı üzerinde olumlu bir etkiye sahip transients bilgilerini neden silmek isteyesiniz? Bir süre sonra transients verisi veritabanınızı şişirmeye başlayarak sitenizin yavaşlamasına neden olabilir, işte bu yüzden transients verilerini zaman zaman silmek, sitenizin hızını artırmanıza yardımcı olacaktır.

Transients Manager eklentisi ile Transients verilerini silebileceğiniz gibi transients verisi içerisinde arama da yapabilirsiniz

Transients verilerini silmek için WordPress Eklenti bölümünde birden çok eklenti bulabilirsiniz.

Biz burada yer alan eklentilerden, kullanımı oldukça kolay Transients Manager adlı eklentiyi kullanıyoruz.

Daha hızlı bir site için optimize edilmiş imajlar kullanın

İmajlar içeriğinizi ön plana çıkaran, sayfa ziyaret süreleri üzerinde ciddi anlamda olumlu etkisi olan öğeler.

Web sayfaları üzerine yapılan bir çalışmaya göre görseller kullanıcıların yüzde 80 oranında içeriğinizi okumaları için ikna gücüne sahipler.

Ancak görselleriniz daha hızlı yüklenmek için optimize edilmemişse bu görsellerin sitenize yarardan çok zararı olabilir.

Bu nedenle bir imajı sitenize yüklemeden önce Photoshop ya da benzeri bir görsel düzenleme programıyla imajınızı web için optimize etmenizi öneriyoruz.

Tarayıcı tabanlı bir optimizasyon uygulaması için ücretsiz  Optimizilla servisini kullanabilirsiniz.

Web üzerinde yaygın olarak kullanılan iki farklı imaj formatı var. Biri JPEG, diğeri ise PNG.

PNG daha çok detayı gösterebilen sıkıştırılmamış bir formatken JPEG imajın kalitesini düşüren ama çok küçük boyutlardan saklanabilen sıkıştırılmış bir imaj formatı.

Eğer görseliniz çok farklı renklerden oluşuyorsa  JPG  kullanmanızı, eğer daha az renkten oluşan ve transparan bir imajınız varsa  PNG  formatını kullanmanızı öneririz.

Photoshop programınız yoksa WordPress üzerinde görsellerinizi optimize edebileceğiniz eklentiler de mevcut.

Bu eklentilerden en başarılısı Imagfy adlı görsel optimize edici eklenti.

Imagfy’ın diğer görsel optimize edici eklentilerden farkı

  • Kolay kullanılabilir bir arayüze sahip
  • Görsellerinizi yüklerken yeniden biçimlendirebiliyor
  • İmajlarınızı Normal, Agresif ve Ultra adı altında üç farklı seçenekle optimize etmenizi sağlıyor. Bu seçeneklerden Agresif’i seçmek en iyisi sonucu veriyor.

En son PHP sürümüne geçin

Malumunuz WordPress, PHP üzerinde çalışıyor.

WordPress sitenizi hızlı çalıştırmak istiyorsanız PHP’nin her zaman en son sürümünü kullandığınızdan emin olun.

WPX tarafından yapılan bir çalışmaya göre PHP’nin 7.1 sürümü 5.6 sürümüne göre yüzde 150 daha hızlı!

wordpress-hizlandirmak-icin-php-surumleri-arasindaki-farklar

Buna rağmen bir çok WordPress sitesi hosting sağlayıcıların başlarını ağrıtmak istememeleri yüzünden PHP’nin 5.x sürümünü kullanıyor.

hosting-sirketlerinin-kullandigi-php-surumleri

Yukarıdaki grafikten kolayca görebileceğiniz gibi bir çok hosting firması hala PHP’nin 5.x sürümünü kullanıyor.

PHP Version adlı eklentiyi WordPress sitenize yükleyerek hosting firmanızın hangi PHP versiyonunu kullandığını görebilirsiniz.

Eğer hosting firmanız PHP sürüm yükseltmesi yapmamışsa e-posta ya da telefonla ulaşarak PHP sürümünü yükseltmelerini isteyin.

WordPress performans optimizasyonu için en iyi uygulamalar

Bir önbellek eklentisi yükledikten ve görsellerinizi optimize ettikten sonra sitenizin daha hızlı yüklendiğini farkedeceksiniz.

Eğer sitenizi gerçekten mümkün olduğunca hızlı tutmak istiyorsanız aşağıdaki en iyi uygulamaları kullanmanızı tavsiye ederiz.

Bu tavsiyeler çok teknik olmayıp herkesin kolayca bir iki tıklama ile yapabileceği tavsiyeler. Ancak bu tavsiyeleri yerine getirmek site hızınız üzerinde ciddi bir gelişme gösterecektir.

WordPress sitenizi güncel tutun

WordPress sıklıkla güncellenen bir içerik yönetim sistemi. Her güncelleme sadece yeni bir özellik ile değil aynı zamanda performans artırıcı bazı kodlamaları ve güvenlik sorunlarına yönelik güncellemeleri de beraberinde getiriyor.

Bir web sitesi yöneticisi olarak WordPress’i güncel tutmak, kurduğunuz eklentileri en son sürümlerine yükseltmek sizin sorumluluğunuzda. Bunu yapmadığınız takdirde siteniz yavaşlayabilir ve güvenlik saldırılarına karşı savunmasız kalabilir.

Anasayfa ve arşivlerde pasajlar kullanın

WordPress’in ilk versiyonlarından bu yana sahip olduğu bu özellik bir çok site sahibi tarafından göz ardı edilse bile sitenizin hızı üzerinde oldukça etkili olabilir.

Eğer pasajları kullanmıyorsanız WordPress varsayılan olarak yazdığınız içeriğin tümünü göstermek için programlanmıştır. Bunun anlamı özellikle çok fazla içeriğe sahipseniz anasayfanız, kategori ve etiket sayfalarınız geç yüklenecektir.

Arşiv sayfaları için web site hızınızı artırmanın bir diğer yolu tam sayfa içeriği yerine pasajları kullanmaktan geçiyor.

Yorumları sayfalara bölün

Yazılarınıza çok fazla yorum alıyorsanız ne mutlu size! Ama çok fazla yorum almanın dezavantajı bu yorumların yüklenmesinin site hızını olumsuz yönde etkilemesi.

Eskiden eklentiler aracılığıyla yapılabilen bir özellik olan yorumları bölme özelliği artık WordPress içinde bir özellik olarak geliyor. Yani bir eklenti yüklemeden de Tartışma menüsü altında yorumları sayfalara bölebiliyorsunuz.

İçerik dağıtım ağı (CDN) kullanın

Daha bilinen kısaltmasıyla  CDN  kullanmak sitenizin daha hızlı açılmasına yardımcı olacaktır.

Yazının başında farklı coğrafi alanlarda bulunan kullanıcıların sitenize erişirken farklı hızlarda erişim sağlayacağından bahsetmiştik. İşte bu hız farkını azaltmak için CDN kullanabilirsiniz.

CDN’ler dünyanın farklı bölgelerine dağılmış dağıtım ağlarıdır.

Sitenize Japonya’dan erişmek isteyen birisine site içeriğinizi Çin’deki sunucular üzerinden aktarırken Hollanda’dan erişmek isteyen diğer bir kullanıcıya Türkiye üzerindeki sunucular üzerinden aktararak site hızınızı coğrafi konum bazlı optimize eder.

Videoları sitenize yüklemeyin

Videonun öneminin son zamanlarda artmasıyla birlikte WordPress’in Galeri özelliğinde bir takım geliştirmeler yapıldı. Artık sitenize yüklediğiniz videoları WordPress üzerinde gelen HTML5 oynatıcı ile kullanıcılarınıza gösterebilirsiniz.

Ama YouTube gibi bir site varken bunu neden yapasınız!

Bant genişliğinizi hunharca kullanan videoları kesinlikle kendi siteniz üzerinden kullanıcı ile buluşturmayın.

Bunun yerine videolarınızı YouTube üzerinden kullanıcılara sunun.

İnanın Amazon AWS gibi bir hizmeti parayla satan Amazon bile bir çok videosunu YouTube üzerinden kullanıcılara sunuyor.

Hız için optimize edilmiş bir tema seçin

Websiteniz için bir WordPress teması seçerken temanın hızlı açılıp açılmamasını da bir kriter olarak mutlaka değerlendirmelisiniz.

Tema çok güzel ve etkileyici görünüyor olabilir ancak  kötü kodlanmış bir tema sitenizi yavaşlatabilir . Basit bir temayla ve kaliteli eklentilerle hız konusunda çok iyi bir zamanlamaya ulaşabilirsiniz.

Temanızı seçerken flash animasyonlardan ve diğer gereksiz özelliklerden kaçınmalısınız. Özellikle arama motorları üzerinden sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ilgisini çeken şey sitenizin tasarımı değil içeriğinizin kalitesi.

Hız konusunda en başarılı temalar WordPress ile birlikte gelen WordPress ekibi tarafından kodlanmış temalardır. Bunların yanı sıra Genesis frameworkü de hız konusunda oldukça başarılı.

WordPress’i hızlandırmak için ince ayarlar (İleri düzey)

Yukarıda bahsi geçen optimizasyon ipuçlarını takip ederek yaptığınız geliştirmelerle site hızınızda büyük bir ilerleme olduğunu göreceksiniz.

Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi siteniz ne kadar hızlı olursa arama motoru sonuç sayfalarında o kadar iyi sonuçlar alırsınız. Bu nedenle aşağıdaki bir kaç değişikliği de mutlaka yapmanızı öneririz.

Aşağıdaki ipuçları size biraz daha teknik gelebilir.

Bazı site dosyalarınızı düzenleyecesiniz dolayısıyla çok temel düzeyde de olsa PHP bilmenizde yarar var.

Değişiklikleri yapmadan önce düzgün olarak çalışan sitenizin bir yedeğini mutlaka alın ki ters giden birşeyler olduğu zaman geri dönebilesiniz.

Uzun yazıları sayfalara bölün

Site ziyaretçileri genelde uzun yazılardan kaliteli olması şartıyla daha çok hoşlanırlar. Uzun yazılar arama motorları tarafından da ödüllendirilerek daha üst sıralarda gösterilirler.

Eğer uzun bir yazıyı birden çok görsel ile birlikte paylaşıyorsanız, sayfanın yüklenme süresi de artacak ve belkide içeriği bir an önce görmek isteyen kullanıcı daha sayfa açılmadan sitenizi terkedecek.

Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız uzun yazılarınızı mutlaka sayfalara bölün.

Bunun için ekstra bir eklenti yüklemenize de gerek yok. WordPress içinde gelen <!––nextpage––> etiketiyle yazınızı sayfalara kolayca bölebilirsiniz.

Harici HTTP isteklerini azaltın

Bir çok WordPress eklentisi ve teması diğer sitelerden bir çok dosya yükler. CSS kodlamaları, Java Script, Google, Facebook, Twitter ya site sayaç servisleri gibi…

Örneğin sitenize gelen ziyaretçilerin istatistiklerini görmek, sitenizde bir Facebook beğen butonu eklemek istiyorsanız sitenize bu kodları eklemek zorundasınız.

Gerçekte bu dosyaları Google ya da Facebook sunucusu üzerinden çekmek, kendi siteniz üzerinden bu dosyaları sunmaktan daha iyi. Çünkü bu dosyalar mümkün olan en kısa sürede yüklenmeleri için optimize edilmişlerdir. Ancak eklentileriniz bu tür isteklerden çok fazla sayıda yapıyorsa o zaman siteniz yavaşlayabilir.

Bu tür harici HTTP isteklerini tek bir dosya haline getirerek ya da eklentileri etkisizleştirerek azaltabilirsiniz.

Veritabanını optimize edin

WordPress’i kullanmaya başladıktan bir süre sonra veritabanınız artık ihtiyacınız olmayan bir sürü bilgi ile dolacaktır. Daha iyi bir performans için veritabanınızı optimize edebilir ve gereksiz ancak veritabanında yer kaplayan bilgilerden kurtulabilirsiniz.

Bu işlemi WP-Sweep eklentisi ile kolayca yapabilirsiniz. Eklenti, çöp kutusuna atılmış yazıları, yazı revizyonlarını, kullanılmayan etiketleri silmenize olanak tanıyor. Ayrıca tek bir tıklamayla veritabanı yapınızı da optimize ediyor.

Yazı revizyonlarını sınırlayın

Yazdığınız bir yazının on önceki sürümüne neden ihtiyaç duyasınız?

İhtiyaç duymadığınız bu revizyonlar veritabanınızda ciddi bir yer kaplar. Bu nedenle revizyonları üç ila dört arasında bir rakamla sınırlandırmak web sitenizin performansınıza ciddi bir katkı sağlayabilir.

Revizyon sayısını sınırlandırmak için wp-config.php dosyanızı açın ve aşağıdaki satırı bu dosya içerisine ekleyin.

define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 );

Bu kod her yazı ya da sayfanın en son üç revizyonunu (sürümler) saklayacak diğerlerini otomatik olarak veritabanından silecektir.

Başka sitelerin imajlarınızı görüntülemesini engelleyin

Eğer kaliteli bir içeriğe sahip siteniz varsa geç ya da erken içeriğiniz başka siteler tarafından kopyalanacaktır.

Neyseki bu sitelerin sizin görsellerinizi yine sizin sitenizden çekerek yayınlanmasını engelleyebilirsiniz.

Hotlinking olarak tanımlanan bu durumun üstesinden .htaccess dosyanıza ekleyeceğiniz bir kaç kod satırı ile gelebilirsiniz.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?teknoist.com [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC] RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Not: teknoist.com alan adını kendi alan adınızla değiştirmeyi unutmayın.

Sonuç: WordPress’i Hızlandırmak

WordPress sitenizi hızlandırmak için başlangıç seviyesinde yapabilecekleriniz bu kadar. Umuyoruzki bu yazı WordPress sitenizi hızlandırmak için atmanız gereken temel adımları basit bir şekilde gösterebildi.

Şimdi bu tekniklerin bir kaçını deneyerek web sitenizin hızını test edin. Test sonuçlarından bizi de haberdar etmek isterseniz yorumlarınızı bekliyoruz.

Yazıyı paylaşmak için bir servis seçin