Son güncelleme tarihi 06/05/2017
Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız her an bir doktora ve bir avukata ihtiyacınız olabilir. Her ikisi de kamu yarına iş yapan bu meslek kollarının diğer meslek kollarında olduğu gibi bazı zorlukları var. Bir de avukatlarla doktorlar arasında yaşanan danışma ücreti polemiği. Anlaşılan o ki iş danışma ücretine geldiğinde bu konuda avukatların kafası bile oldukça karışık. Bir kısım avukat danışma ücreti hakkımızdır derken bir diğer grup danışma ücretinin alınmaması gerektiğini savunuyor.
Türk Hukuk sitesinde yer alan bu tartışma ncoban adlı üyenin şu sorusuyla başlıyor:
bir doktora istedğinde hemen muayene ücreti verilirken bir avukata neden danışma ücreti verilmez?üstelik istendiğinde de bir ton laf söylenir.Halbuki avukatlar insanlara,doktorlardan daha fazla zaman ayırır ve üstelik her işinizin peşinden koşarlar.hasta doktora gidip şikayetini 5 dakikada anlattığında ücreti öder ama avukata gelip 1 saat anlatığında ödemeden çekip gider.avukatların verdiği bilgi neden iş olarak gözükmez?sizce de burda bir haksızlık yok mu?
Bu sorunun ardından sadece avukatlar değil doktorlarda tartışmaya dahil oluyor ve kafalar iyice karışıyor.
Avukatların yazıdıklarına bakılırsa millet olarak bedavaya olan düşkünlüğümüz hukuğada aynen yansımış durumda. Oysaki profesyonel hayatta para konuşuyor ve avukatlar danışma ücretini her meslek kolu gibi sonuna kadar hakediyor.
Aslında avukatlık danışma ücreti yasalar tarafından konan ve korunan bir ücret. Yani her avukat kendi kafasına göre bir ücret belirleyemiyor. Avukatlar, barolar birliğinin belirlediği ücret tarifesini uygulamak zorunda. Avrupanın en büyük barosu İstanbul Barosunun sitesinde Dava ve Takiplerin Dışındaki Hukuki Yardımlarda Ödenecek Ücret olarak geçen avukat danışma tarifesi 110 YTL ile 650 YTL arasında değişiyor. Tarifenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz (PDF versiyonu).
Yorumlar kapalı.