Flash gazeteciliği

Son güncelleme tarihi 06/05/2017

Sık sık internet gazetelerindeki haber metinlerinin uzunluğundan, sıkıcılığından, tek düzeliğinden yakınırız. Gerçekten de bir kaç fotoğrafla geçiştirilen haber metinleri bir süre sonra okura sıkıcı gelmeye başlar ve okur haberi yarım bırakarak diğer başlıklara göz atar. Oysa okur sadece bir iki fotoğraf görmek değil olayla ilgili video görüntülerini, tablo çizimlerini kısaca olayla ilgili görselleri görmek ister. Web’in ilk zamanlarında hem düşük bağlantı hızları hem de html’in verdiği kısıtlı sunum olanakları haberin tek düze olmasını zorunlu kılsa da gelişen internet teknolojisiyle artık günümüzde flash gazeteciliği haberin retoriğini yeniden şekillendirmeye başladı.

Örneklerini Türkiye’de görmek pek mümkün olmasa da flash gazeteciliği son zamanlarda internet gazeteciliği alanında yükselen trendlerin başında geliyor. Flash gazeteciliği kısaca, Macromedia firmasının flash programıyla yaratılan haber sunumları olarak tanımlanabilir. 2005 Haziran’ında Macromedia firmasının yaptığı araştırma sonucu web kullanıcılarının yüzde 93’ünün flash sunumlarını görüntülemek için gerekli olan flash player uygulamasına sahip olduklarını gösteriyor. Bu araştırma sonucu internet gazetelerine flash gazeteciliği örnekleri sergilemeleri için yeterli cesareti veriyor olsa gerek çünkü her geçen gün flash gazeteciliğine olan ilgi artıyor.

Haber metinlerinin, multimedya içerikle birlikte sunularak çok daha etkili ve ilgi çekici bir biçime dönüştürülmesi flash gazeteciliğinin en büyük avantajı. Flash gazeteciliği televizyon, radyo ve gazetenin yapamadığını yapıyor ve haberin hangi bölümünün önemli olduğuna okuyucunun karar vermesini sağlıyor.

Bir haberin flash formatında hazırlanması, metin formata oranla karşılaştırılamayacak kadar uzun zaman ve çaba gerektiriyor. Bu nedenle flash gazeteciliği, son dakika haberleri için uygun değil. Zaten flash gazeteciliğinin amacı da son dakika haberleri vermek değil. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen Başkanlık seçimlerinden sonra hazırlanmış flash gazeteciliği örnekleri vermek mümkün ya da Katrina kasırgasıyla ilgili olanları. (örnekler yazının sonunda yer alıyor)

Sonuç olarak flash gazeteciliği, bir haberin okuyucu tarafından daha iyi anlaşılması ve okuyucuyu haberin detaylarıyla buluşturması açısından oldukça yararlı. Flash gazeteciliği haberin gazeteye olan maliyetini her ne kadar arttırsa da haberi, geleneksel haber sunumlarının ötesine taşıyarak okuyucuya bir farklı bir haber alma deneyimi yaşatıyor.

Flash gazeteciliği örnekleri
2005 yılında gerçekleşen Katrina kasırgası için hazırlanan flash sunumu
Vietnam Savaşından 25 yıl sonra Vietnam başlıklı flash sunumu

Flash gazeteciliği için amazon arama sonuçları

Yazıyı paylaşmak için bir servis seçin