3G’ye beş kala

Son güncelleme tarihi 06/05/2017

Bu ayın 16’sında cep telefonu operatörlerinin 3G hizmeti vermeleri için önünün açılmasından sonra şimdi akıllarda 3G lisansı alacak operatörlerin 3G’yi Türkiye’de yaygınlaştırıp yaygınlaştıramayacakları sorusu var. Zira yurtdışında 3G sevdasından ağzı yanmış bir çok GSM operatörü bulunuyor.
Bugün Türkiye’de hizmet veren operatörler 3G desteği vermeye başlasalar 3G’den yararlanabilecek cep telefonu kullanıcı sayısı 750 bin en iyi ihtimalleyse 1,5 milyon. Yüksek lisans bedellerini bu kullanıcı kitlesinin cebinden çıkartamayacağınıza göre hem 3G telefon sahipliğini arttırmak hem bu kullanıcılara 3G’yi tanıtmak hem Türk kullanıcısına uygun içerik ve uygulamalar sunmak hem de bu kullanıcılardan yüksek bedeller talep ederek 3G kullanıcılarını ürkütmemek zorundasınız. Dolayısıyla Türkiye’de 3G hizmeti vermeye talip cep telefonu operatörlerini zorlu bir sınav bekliyor. Üstelik bu sınav öyle çok uzun bir zaman diliminde verilebilecek bir sınav da değil.

NTV’de yayınlanan Dünyayı Yönetenler adlı programa katılan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv 3G’ye bu yıl başlayacaklarını söyledi. Sabah gazetesinde yayınlanan bir diğer haberde de Ciliv, Avrupalı operatörlerin başarısızlıklarını incelediklerini aynı hatayı tekrarlamayacaklarını söylüyor ama bunu nasıl başaracaklarına dair herhangi bir görüş belirtmiyor.

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan ise lisans bedellerinin yüksekliğinden yakınıyor. Lisans bedellerinin düşürülmesini ya da Estonya örneğinde olduğu gibi lisansların bedelsiz olarak tahsis edilmesini savunuyor. 3G konusunda Telsim’den pek ses soluk çıkmazken bu üç operatör arasında 3G’ye en hazırlıklı ve istekli operatör Turkcell gibi görünüyor.

Türkler 3G’ye daha hızlı alışacak gibi iddialar ortaya atılsa da İspanya, İsviçre, Danimarka, Almanya, Portekiz gibi ülkelerde hüsranla sonuçlanan 3G’nin Türkiye ayağının akıbetini zaman gösterecek.

Yazıyı paylaşmak için bir servis seçin

“3G’ye beş kala” üzerine bir yorum

  1. O ÜLKELERDE HÜSRANLA SONUÇLANDIYSA BİZDE DAHA DOĞMADAN ÖLÜR.ÇÜNKÜ O ÜLKELERDE GELİR DÜZEYİ VE SATIN ALMA GÜCÜ BİZDEN ÇOK DAHA YÜKSEK.AYRICA ONLARDA SON MODEL CEP TELEFONUNU ALMAK İÇİN ÇOK BÜYÜK MEBLAĞLAR ÖDEMEK ZORUNDA KALMIYORSUNUZ.O ÜLKELERDE VERGİLERDE TÜRKİYE’DEKİ GİBİ YÜKLÜ DEĞİL.AYRICA TÜRKİYE’DE 3G’YE UYUMLU CEP TELEFONU SAYISI,O ÜLKELERE GÖRE DAHA AZ.ARADAKİ KÜLTÜREL FARKLILIKLARDA DURUMA EKLENİNCE BEN 3G’NİN ABARTILDIĞI GİBİ TUTACAĞINI SANMIYORUM.BENCE TURKCELL,DÜŞÜNDÜĞÜ GİBİ GELİR GETİRMEYECEK BİR İŞ PEŞİNDE KOŞUYOR.GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMANIN ÇOK TUTACAĞINI SANIYOR AMA YANILIYOR.NEDEN Mİ? BİRİNCİSİ SENİN AMPÜLÜ İCAD ETMİŞSİN GİBİ TAKDİM ETTİĞİN GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA ZATEN BİLGİSAYARLAR ARASI ”BEDAVA” OLARAK YAPILABİLİYOR.İNSANLAR MSN’DEN BEDAVA KONUŞMAK VARKEN,TURKCELL’E PARA BAYILARAK GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMAYI TERCİH EDER Mİ,ONU BİLEMEM..İKİNCİSİ,ÖZEL HAYAT DENEN BİRŞEY VAR.BEN ÇEVREMDEN BİLİYORUM,BİRÇOK KİŞİ BULUNDUĞU YERİN ARAYAN TARAF TARAFINDAN BİLİNMESİNİ İSTEMİYOR.DOLAYISI İLE ÇOK RAĞBET OLACAĞINI SANMAM.3G’NİN TEK AVANTAJI HIZLI İNTERNET ERİŞİMİ OLUR DİYORSANIZ,O OLABİLİR.ANCAK BU DA KISMEN BİR ETKİ YARATIR.ÇÜNKÜ TURKCELL GELECEĞİN İLETİŞİM MODELİNİ HER NE KADAR TEKELİ ALTINA ALDIĞINI SANSA DA ,KENDİNİ O KADAR TİLKİ SANMASIN.VODAFONE TURKCELL’DEN DAHA GLOBAL VE TECRÜBELİ BİR ŞİRKET.BANA GÖRE VODAFONE’UN İHALEYE GİRMEMESİNİN NEDENİ INTEL’İN 3G’DEN DAHA İYİ VE DAHA EKONOMİK BİR TEKNOLOJİYİ ÇIKARMAK ÜZERE OLMASIDIR.İNTERNET VE MOBİL İLETİŞİM SEKTÖRLERİ ARTIK SANAL OLMAKTAN ÇIKIP GERÇEK PARALARIN DÖNDÜĞÜ VAHŞİ BİR PAZAR HALİNE GELDİ.ÇOK YAKINDA İNTERNET BÜYÜK ŞİRKETLERCE PARSELLENECEKTİR.YANİ ESKİSİ GİBİ İNSANLAR BEDAVA VE RAHAT BİR ŞEKİLDE TAKILAMAYACAKLAR.ÖRNEĞİN,INTEL KENDİ TEKNOLOJİSİNİ YAYIP PATENTİ ALTINA ALACAK,SONY KENDİ TEKNOLOJİSİNİ..İNANILMASI BİRAZ GÜÇ AMA DAHA ŞİMDİDEN ANLAŞMAZLIKLAR BAŞLADI.EN BASİTİNDEN 3G OLAYINDAN ÇOK RAHATSIZ OLAN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ VAR.3G’NİNT TEKELLEŞMESİNE İZİN VERMEZLER.TURKCELL,BU KONUDA YANILIYOR.

Yorumlar kapalı.